Τούρτα γενεθλίων, δέντρο με κουκουβάγιες.

Την εβδομάδα που πέρασε ανέλαβα να φτιάξω τις 2 τούρτες για το πάρτι γενεθλίων που διοργανώθηκε προχθές, για τις ανιψούλες μου Εβελίνα και Υρώ. Σε αυτό το κείμενο θα σας πω για τη διαδικασία της τούρτας της Υρώς, η οποία ήταν Δέντρο με Κουκουβάγιες.

Θα ξεκινήσω λέγοντας σας ότι δεν είχα ξαναφτιάξει τούρτα ποτέ. Γενικά όμως μου αρέσει να φτιάχνω γλυκά και να μαγειρεύω. Κι επίσης έχω τη συνήθεια να αλλάζω τις συνταγές και να συνδυάζω συνταγές μεταξύ τους. Κοινώς, πειραματίζομαι αρκετά.

Η αρχική ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσω ζαχαρόπαστα για το στρώσιμο της τούρτας και για τις φιγούρες. Συζητώντας με τη μαμά των κοριτσιών όμως, μου έδωσε την ιδέα να φτιάξω τις φιγούρες  με πολυμερικό πηλό για  να μείνουν μετά ενθύμιο. Πολύ καλή ιδέα. Ιδέα την οποία πρώτη μου την ανέφερε η Λία του https://meandmamablog.wordpress.com/ με σχόλιο της σε προηγούμενη ανάρτηση μου.

Πήγα λοιπόν και προμηθεύτηκα πηλό και ζαχαρόπαστα και ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω. Η πρώτη μου σκέψη ήταν να φτιάξω μια στρόγγυλη τούρτα και να βάλω επάνω τις φιγούρες-κουκουβάγιες. Αλλά είπα να ψάξω και λίγο στο internet για κάποια ιδέα. Ψάχνοντας λοιπόν «έπεσα» πάνω σε αυτή τη φωτογραφία που με ενθουσίασε. cupcake-tree-cake-with-owl-cake-pops-5424e1fd358ba

Η απόφαση πάρθηκε. Θα έφτιαχνα δέντρο με κουκουβάγιες. Πλέον έμενε να βρω το πως.

Ξεκίνησα με το εύκολο κομμάτι, που ήταν το να φτιάξω τις κουκουβάγιες με πολυμερικό πηλό. 6 στο σύνολο. Οι αποχρώσεις που επέλεξα, ροζ, λιλά, μωβ. Οι αγαπημένες των κοριτσιών. Για να δώσω έναν πιο εορταστικό τόνο στις κουκουβάγιες, τους «φόρεσα» καπελάκια -πάρτι και τους «ανέθεσα» να κρατάνε μικρά χρωματιστά banner. Σε 3 από αυτά έγραψα «Χρόνια Πολλά» «Υρώ» και τον αριθμό «1», μιας και η μικρή Υρώ έγινε ενός έτους.

20160614_114059
Κουκουβάγιες έτοιμες για πάρτι.

Και με τις κουκουβάγιες έτοιμες, ήρθε η σειρά της τούρτας. Μεγάλο άγχος – εμ, ήθελα να πειραματιστώ. Ξεκίνησα με το παντεσπάνι, χτύπησα τα υλικά στο μίξερ κι έτοιμο το μείγμα. Και τώρα έπρεπε να βρω πως θα του δώσω σχήμα δέντρου. Σκέφτηκα να το απλώσω στο ταψί και να κόψω το σχήμα που θέλω μετά το ψήσιμο. Έτσι όμως θα περίσσευε πολύ παντεσπάνι. Τελικά μετά από σκέψη αποφάσισα να προσπαθήσω να βγάλω το σχήμα δέντρου κατευθείαν. Βουτύρωσα τη λαδόκολλα σε σχήμα δέντρου κι έριξα το μισό μείγμα. Μιας και δεν ήταν πολύ ρευστό «στάθηκε»  στα σημεία που είχα βουτυρώσει. Βέβαια χρειάστηκε να κόψω μερικές άκρες μετά το ψήσιμο, αλλά γενικότερα δεν χάλασε πολύ το σχήμα του. Κατά τον ίδιο τρόπο έκανα και το δεύτερο παντεσπάνι. Αυτό βέβαια χρειάστηκε να το κόψω όχι για να δώσω σχήμα, αλλά για να το κάνω πιο λεπτό. Μάλλον το μείγμα που έμεινε ήταν περισσότερο από το μισό. Σε καλό μου βγήκε πάντως. Το κράτησα σε ένα τάπερ και το τρώω με μαρμελάδα και μερέντα.

13405239_10209838463746572_2037201723_o
Το παντεσπάνι έτοιμο.

Ώρα να φτιάξω την κρέμα. Φυτική σαντιγί, ζαχαρούχο γάλα και γιαούρτι. Αφού τα χτύπησα στο μίξερ, έβαλα μια στρώση στο παντεσπάνι που είχα σιροπιάσει και είχα τοποθετήσει σε δίσκο. Από πάνω έβαλα και το δεύτερο παντεσπάνι κι έκοψα όπου χρειαζόταν. Τώρα έπρεπε να ρίξω σιρόπι και σε αυτό, αλλά φοβήθηκα μη μαλακώσει πολύ και το άφησα έτσι.

Είχα φτάσει στο σημείο όπου θα έδινα την τελική μορφή στο δέντρο, όταν συνειδητοποίησα ότι δε μου αρέσει που φαίνεται ο δίσκος στα πλαϊνά του κορμού. Σκέφτηκα να στρώσω ζαχαρόπαστα για να το καλύψω κι έτσι έκανα. Θα ήταν πιο εύκολο να το είχα κάνει πριν τοποθετήσω το παντεσπάνι, αλλά με λίγη δυσκολία τα κατάφερα.

Στη συνέχεια, κράτησα λίγη σαντιγί σε ένα μπολ και την υπόλοιπη που είχα στο μίξερ την ξαναχτύπησα με πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Την έβαλα στο ψυγείο να «σφίξει» και μετά την άπλωσα με κορνέ στο πάνω μέρος του παντεσπάνι. Αφού έπλυνα καλά τον κάδο του μίξερ, έβαλα τη σαντιγί που είχα κρατήσει και την ξαναχτύπησα με μπόλικη μερέντα για να κάνω τον κορμό του δέντρου.

13461036_10209870304902581_1828888267_o
Σχεδόν έτοιμη η τούρτα.

Πλέον ήμουν έτοιμη να βάλω τις τελευταίες λεπτομέρειες. Τις κουκουβάγιες από πολυμερικό πηλό και φυλλαράκια, λουλουδάκια κτλ από ζαχαρόπαστα. Tip: επειδή δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο είναι ασφαλές να ακουμπά ο πολυμερικός πηλός απευθείας σε κάτι φαγώσιμο, έβαλα τις κουκουβάγιες σε μίνι βάθρα από ζαχαρόπαστα.

owl tree birthday cake
Η τούρτα στην τελική της μορφή.
polymer clay owls cake toppers
Χρόνια πολλά Υρώ!

Και κάποια τελευταία για να κλείσω. Η τούρτα που είδα στο διαδίκτυο και με ενθουσίασε, τελικά δεν ήταν τούρτα, αλλά cupcakes τοποθετημένα ως δέντρο. Χαίρομαι πολύ που δε το πρόσεξα, γιατί πιθανόν να με αποθάρρυνε από το να προσπαθήσω να κάνω τούρτα. Επίσης, αφού τελείωσα την τούρτα η οποία οπτικά με ικανοποίησε, είχα πολύ άγχος για τη γεύση της, μιας και συνδύασα 2 διαφορετικά γλυκά. Κατά γενική ομολογία, των καλεσμένων στο πάρτι, ήταν επιτυχημένη. Ειδικά ο κορμός του δέντρου με την μερέντα ήταν πεντανόστιμος! Την επόμενη φορά που θα την φτιάξω, θα βάλω μερέντα και στο κομμάτι των φύλλων, ανάμεσα στα παντεσπάνι. Και θα σιροπιάσω και τα 2 παντεσπάνι ή 3, ανάλογα  με το πόσο μεγάλη την θέλω.

Τέλος παραθέτω τις συνταγές για το παντεσπάνι και τη σαντιγί, σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε.

Παντεσπάνι Υλικά:

1 1/2 κούπα αλεύρι φαρίνα, 2 βανίλιες, 5 αυγά, 1 κούπα ζάχαρη (εγώ έβαλα καστανή και κάτι λιγότερο από κούπα), 1  κούπα σπορέλαιο, 1 baking powder

Εκτέλεση: Αναμιγνύω σε μπολ τα αλεύρι, βανίλιες και baking powder. Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά και προσθέτω τη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνω εναλλάξ το σπορέλαιο με το αλεύρι. Tip: δε θέλει πολύ χτύπημα. Ρίχνω το μείγμα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους  230 βαθμούς C για 10′.

Σαντιγί Υλικά:

1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 1 κρέμα γάλακτος φυτική, 1 ζαχαρούχο γάλα (εγώ έβαλα το μισό), πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, 1 μερέντα μεσαίου μεγέθους

Εκτέλεση: χτυπάω την κρέμα γάλακτος, προσθέτω το ζαχαρούχο γάλα και τελευταίο το γιαούρτι. Tip: θέλει καλό χτύπημα ώσπου να γίνει μια αφράτη κρέμα.

Σιρόπι: 1/2 κούπα νερό, 1/2 κούπα ζάχαρη (κι εδώ χρησιμοποίησα καστανή), 1 φλούδα λέμόνι, 1 ξυλάκι κανέλας Tip: μόλις πάρει βράση είναι έτοιμο. Το χρησιμοποιώ αφού κρυώσει.

Αυτά για σήμερα. Και μέχρι την επόμενη φορά Keep Crafting!

 

 

6 σκέψεις σχετικά με το “Τούρτα γενεθλίων, δέντρο με κουκουβάγιες.

Σχολιάστε